2012.11.03.
11:46

Írta: Caroberto

A 400 ezres kérdés

Idén október 23-án három miniszterelnök is szónokolt a Belvárosban, a rendezvényeken minden eddiginél nagyobb tömeg gyűlt össze. A Milla Bajnai Gordonnal erősített, a Békemenet pedig idén harmadszorra hívta vonulásra a kormány híveit. A számháború pedig folytatódott. A blog tematikájához híven a beszédekkel nem kívánok foglalkozni, ezt már úgyis sokan megtették korábban. A híreket figyelve úgy tűnik egyes közszereplők megint elfelejtettek számolni, helyette inkább marhaságokat beszélnek a résztvevők számát illetően.

Öveket becsatolni, papírt, ceruzát, számológépet elő és induljon a tömegbecslés!

A Belügyminisztérium a nap során két közleménnyel is megörvendeztette az állampolgárokat, melyekből megtudhattuk, hogy a Békemeneten 150 ezren, a Kossuth téren 400 ezren, a Milla tüntetésén 20 ezren, Jobbikén néhány ezren, a Demokratikus Koalícióén pedig néhány százan voltak.

Kezdjük a kisebbekkel. Gyurcsányék az Egyetem téren gyűltek össze, a képek szerint meg is töltötték azt, így 2-3 ezren simán lehettek. Józan ész-BM 1:0.

A Jobbik a Deák téren ünnepelt, 5-6 ezres volt a hallgatóság, a minisztériumi becslés itt nem tévedett.

Nézzük a Millát! Találtam egy tavalyi népszabis számolgatást annak számait veszem alapul. A sokaság a Ferenciek tere előtti aluljáró kijáratáig állt. Körülbelül 13,5 ezer nm-en. A képek szerint a tömeg eleje tömött volt, a vége azonban már ritkásabb, ezért négyzetméterenként 2 fővel érdemes számolni. Ez alapján a tömeg létszáma 27 ezer fő volt. Ha kicsit sűrűbbnek veszem (2,5-es szorzó), akkor 34 ezer résztvevő jön ki. Szanyi kapitány már 100 ezer főt álmodott, de a BM is jócskán alá lőtt. alá lőtt. Józan ész-BM 2:0.

Jöhetnek a nagyobb falatok. A Békemenet beszámolók szerint a budai vonulás után, mielőtt befordult volna a Kossuth tér irányába, a Nyugati tértől a Jászai Mari térig ért. Ez cirka 6-700 m, a körút szélessége 45 m. A számolásnál hosszúság legyen 650 m, a szélesség pedig 40 m (nem valószínű, hogy faltól falig ért a menet), ez így 26 ezer nm. A tömegsűrűség átlagosan itt sem nagyon lehetett több 2-nél. Ez így 52 ezer főt jelent, ha 2,5-es szorzóval nézzük, akkor is csak 65 ezer. A BM tehát legalább 2x-esen túlbecsülte a létszámot. Józan ész-BM 3:0.

Desszert gyanánt, lássuk mennyien lehettek a Kossuth téren.

Az Országház előtti téglalap alakú tér közel 50 ezer nm, az északi és déli oldalon található terület pedig együtt 29 ezer nm. A téglalap alakú részen elég tömötten álltak az emberek a fotók alapján, ezért 2,5 szorzóval számolok (125 ezer fő) az északi és déli oldalon már azonban ritkásabban (29x1,5=43 ezer fő).

A részvevők a tér mellett az Alkotmány utcát is megtöltötték. Az út 550 m hosszú és 18 m széles. Nem álltak teljesen végig az ünneplők, ezért a 18 métert 500-zal szorzom meg. Ez 9000 nm. Az utca elején még sűrű sorokban voltak, de aztán megritkult már tömeg, itt a 2-es szorzó használata indokolt. Ez még 18 ezer fő. 
Összesen: 186 ezer. Ez az óvatos becslés, ennyien biztos voltak. Ha minden szorzót 0,5-vel feljebb viszünk, akkor is „csak” 230 ezer jön ki.

Egy 190-210 ezer fős tömeg azért elég szép szám, főleg ha az ellenzék kb. negyed ennyi embert se tudott „utcára vinni”, akkor meg minek jön megint a belügyi tárca 400 ezerrel? Józan ész-BM 4:0.

Szólj hozzá!

Címkék: gyurcsány ferenc jobbik bajnai gordon milla bm békemenet

A bejegyzés trackback címe:

https://tuntetesmatek.blog.hu/api/trackback/id/tr784886764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása