2012.10.29.
15:29

Írta: Caroberto

Egymillió? Négyszázezer? Tízezer?

Nem vagyok gyakorlott tömegszámláló, de egy elég egyszerű matematikai művelettel rendet lehet tenni abban a kérdésben, hogy vajon hányan vettek részt az első Békemeneten.

Volt itt szó pár tízezer (Török Zsolt), 400 ezer (Belügyminisztérium), illetve egymillió (Bencsik) emberről is.

A helyszíni beszámolók és a képek szerint a tömeg a Hősök terétől az Andrássy út végéig ért. Ez 2281 m, az út szélessége 34 m (szervízutak nélkül, alapvetően középen haladt a menet). Tehát 77.554 négyzetmétert fedtek le a vonulók. 
A „kialakult szakmai konszenzus” szerint, ha nagyon tömörülnek az emberek, akkor akár 4-en is elférnek egy négyzetméteren (ez 310 ezer főt jelentene). Ilyen tömegsűrűség azonban legfeljebb Nagyszínpad előtt lehet. Január 21-én azért ilyen hering-fíling nem volt, ennél szellősebben masíroztak a résztvevők.

Minimál becsléshez számoljunk nm-ként 2 fővel, így az 155 ezer fő jön ki. Azonban a menet feléig, kétharmadáig elég tömött sorokban álltak, ezért talán bevethetjük a 2,5 szorzót (194 ezer). A menetet várta még a Kossuth téren pár ezer (tízezer?) ember.

Egy 200 ezres becslés tehát korrekt lett volna, ahogy 160 és 220 ezer közt bármilyen. Természetesen ilyen nem nagyon jelent meg, de elvétve voltak azért korrekt címek is (pl. itt és itt). 

A konstans számháború elkezdődött.

Szólj hozzá!

Címkék: török zsolt január számháború bm békemenet

A bejegyzés trackback címe:

https://tuntetesmatek.blog.hu/api/trackback/id/tr504877189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása